Dood gaan we allemaal, het is een weinig verrassende constatering. Maar zo universeel als de dood is, zo divers is de menselijke omgang met de dood. Persoonlijke ervaringen en ideeën, maar ook de context waarin we leven, beïnvloeden hoe we betekenis verlenen en handelen in het aangezicht van de dood. Toch zijn we ons daar maar zelden van bewust: wanneer je ergens middenin zit, lijken de dingen gewoon te gaan zoals ze gaan. We zien de Nederlandse uitvaartcultuur daarom al snel als vanzelfsprekend en gewoon. Maar is dat wel terecht? Hoe gaan we in Nederland anno nu eigenlijk om met de dood? Wat is er typisch Nederlands aan onze uitvaartcultuur?

Thanatologen Claudia Venhorst en Brenda Mathijssen schreven er een boek over en nemen u graag mee in de vaak verborgen wereld van de dood. Tijdens het mini-symposium maken verschillende sprekers uit de wetenschap en uitvaartpraktijk, u wegwijs in de bijzondere Nederlandse uitvaartcultuur en wisselen ze graag van gedachten met het publiek. Welke vraag over de dood heeft u altijd al willen stellen?

Lezingen worden verzorgd door auteurs Claudia Venhorst en Brenda Mathijssen (Centrum voor Thanatologie, Radboud Universiteit), antropoloog Yvon van der Pijl (Universiteit Utrecht), Anita van Loon (Yarden), Mariëtte Blaas en Annemarie van Meurs (DELA) en hoogleraar spiritualiteitstudies Peter Nissen (Radboud Universiteit).

Programma 26 januari
13.30 uur – Ontvangst
14.00 uur – Aanvang symposium
16.00 uur – Uitreiking eerste exemplaar ‘DOOD’ & borrel

Praktische informatie
Prijs – 10 euro (studenten en medewerkers RU gratis)
Aanmelden – via thanatology@ftr.ru.nl 
Locatie – Museum voor Anatomie, Radboudumc, Route 101. Geert Grooteplein Noord 21, Nijmegen.

Categories:

Tagged:

Comments are closed

Categories

Latest Comments

No comments to show.