‘Iedereen probeert de dood te overstijgen’ – Het Parool

Kristel Kleijer schreef een mooi stuk naar aanleiding van mijn promotieonderzoek voor de New Scientist pagina van het Parool: “In Nederland heerst het idee dat we de overledene snel los moeten laten en moeten doorgaan. Nabestaanden krijgen vaak al snel de vraag of ze hun eigen leven niet weer eens moeten oppakken. Maar het verlies maakt onderdeel uit van hun leven.”

Transforming bonds: ritualising post-mortem relationships

My paper “Transforming bonds”, on how people ritualise relationships with their deceased, has been published online in Mortality: People continue relationships with their dead in a variety of ways. Since the 1990s, the idea of ‘continuing bonds’ has provided a framework for exploring and understanding post-mortem relationships. However, the dynamics of the bonds between the..

Read more

Nieuws en Co: Nederlandse rouwrituelen

Hoe gaan we in Nederland om met de doden? Brenda Mathijssen onderzocht met welke rituelen nabestaanden de uitvaart van hun overledenen vormgeven. Steeds meer en andere rituelen duiken daarbij op. Morgen promoveert ze bij de Radboud Universiteit op haar proefschrift: ‘ Making sense of death’. Bij Nieuws en Co vertelt ze over haar onderzoek waarbij..

Read more

Undercover bij een begrafenis

VOX interviewde mij over mijn promotieonderzoek naar de omgang met de dood in Nederland. Hoe doe je dat eigenlijk, zo’n onderzoek? En wat betekent het om in de nabijheid van de dood te werken? Undercover bij een begrafenis

„Bij uitvaart wordt het leven omarmd”

Een kerkelijk format is vaak niet langer leidend voor een uitvaart; steeds vaker creëren mensen zelf rituelen die zin en betekenis geven aan de dood. Daarbij wordt vooral het leven omarmd, stelt Brenda Mathijssen (28), die woensdagmiddag promoveert aan de Radboud Universiteit. Lees hier het hele artikel in het Reformatorisch dagblad. [Foto: ANP, Jeroen Jumelet]

Making Sense of Death

Wednesday June 28 at 14h30 I will defend in public my thesis, entitled:

Making Sense of Death
Ritual practices and situational beliefs of the recently bereaved in the Netherlands

The defense ceremony will take place in the aula of the Radboud University in Nijmegen (Comeniuslaan 2). Afterwards, there will be a reception in the same building. You are warmly invited!

“Een mens móet iets met de dood”

Donderdag 26 januari verscheen er een prachtig artikel in Trouw van Hanne Obbink: “Grote verhalen over de zin van het leven zijn nauwelijks nog te horen op uitvaarten, schrijven thanatologen in een boek dat vandaag verschijnt. Nabestaanden zoeken nu zelf naar de betekenis van de dood”. Geïllustreerd met de prachtige foto’s van de begraafplaatsen in Marken..

Read more

Dood in de media

Naar aanleiding van het boek Dood: Wegwijs in de Nederlandse Uitvaartcultuur waren Claudia Venhorst en ik te gast in diverse programma’s om te vertellen over ons vak en de Nederlandse gebruiken rond de dood. Zo hadden Chris Kijne, NOS-Met het Oog op Morgen, en Edwin Evers, Radio 538, prangende vragen over uitvaarten, crematies en de Dustmaster. We gingen..

Read more

“De dood legt een vergrootglas op het leven en leert ons wijze en soms ook harde lessen”

Op donderdag 26 januari a.s. wordt het boek Dood. Wegwijs in de Nederlandse uitvaartcultuur gepresenteerd in Nijmegen. Dit boek vertelt aan de hand van actuele thema’s over de menselijke ervaring en omgang met de dood, en brengt in beeld welke ontwikkelingen zich in Nederland voordoen. Nieuw Wij interviewde ons over de dood. Waarom is de dood zo’n interessant onderwerp van..

Read more